Home > 5 effectieve strategieën om het energielabel van uw woning te verbeteren en de waarde te verhogen
5 effectieve strategieën om het energielabel van uw woning te verbeteren en de waarde te verhogen
Op zoek naar effectieve strategieën om het energielabel van uw woning te verbeteren? Dat is voor veel huisbezitters een verstandig idee. Duurzaamheid wordt immers steeds belangrijker en een hoger energielabel gaat vaak hand in hand met een hogere woningwaarde. Er zijn veel manieren om het energielabel te verbeteren – zoveel zelfs dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Om deze reden zetten we hier vijf effectieve strategieën en hun voor- en nadelen op een rij. Zo weet u precies hoe u dit het beste kan aanpakken.
Waarom het energielabel van uw huis verbeteren?
Maar eerst: wat is nu de toegevoegde waarde van uw energielabel verbeteren? Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is. Hoe energiezuiniger, hoe hoger het label (met G als laagste waarde en A de hoogste). Energiezuinige woningen en panden zijn doorgaans een stuk populairder en daarmee meer waard. Potentiële kopers zijn namelijk bereid meer te betalen voor een energiezuinige woning, met name omdat dit betekent dat ze aanzienlijk lagere energiekosten hebben. Zolang u zelf nog in de woning woont bent u diegene die hier voordeel van heeft: dankzij het hogere energielabel verbruikt u minder energie en heeft u mogelijk aanzienlijk lagere kosten. Ten slotte draagt een energiezuinige woning dankzij de lagere uitstoot bij aan een duurzamere toekomst.
Waardoor gaat het energielabel omhoog?
Achter het vaststellen van het label schuilt een ingewikkeld proces waarbij tal van factoren worden gewogen. Denk hierbij aan de isolatie, het verwarmingssysteem, de beglazing, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, noem maar op. De expert die het energielabel vaststelt kijkt in principe naar vier primaire zaken, afkomstig uit de zogenoemde bepalingsmethode NTA 8800 van de Rijksoverheid:
- De energiebehoefte (EP1): hoe goed is de woning geïsoleerd?
- Fossiel energiegebruik(EP2): hoeveel fossiele brandstoffen worden er gebruikt en door welke installaties?
- Hernieuwbaar energiegebruik (EP3): wekt de woning, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen of een warmtepomp, energie op en zo ja, hoeveel?
- Kans op oververhitting (EP4): hoe groot is de kans op oververhitting in de zomer?
5 effectieve strategieën
Wat is nu de beste manier om het energielabel te verbeteren? Dat hangt natuurlijk af van uw specifieke situatie en de huidige staat van uw woning of pand. Het is van essentieel belang om hier goed over na te denken, aangezien u uw geld maar één kan uitgeven. Daarom wilt u natuurlijk de strategie kiezen die de energielabel het meest verbetert tegen zo min mogelijk kosten.
1. Pluk laaghangend fruit eerst
U doet er verstandig aan te beginnen bij de ingrepen die het grootste verschil maken voor het minste geld. Wat in uw geval het ‘laaghangende fruit’ hangt af van de huidige situatie. Heeft u een oudere woning, dan is de kans groot dat u door de beglazing te vervangen al een grote stap zet. Bij een nieuwere woning, die doorgaans al degelijke beglazing heeft, kan een andere ketel of warmtepomp misschien wel de meest effectieve maatregel zijn.
Voordelen
- Met één ingreep uw energielabel verbeteren
- Maximale kosteneffectiviteit
Nadelen
- Kan, afhankelijk van de specifieke ingreep, duur zijn
- Sommige (nieuwere) woningen hebben niet of nauwelijks dergelijk laaghangend fruit
2. Plaats zonnepanelen op uw dak
Nederland is kampioen zonnepanelen plaatsen. Zonnepanelen zijn namelijk een uitstekende manier om uw eigen energie op te wekken, uw woning of pand te verduurzamen en dus om uw energielabel te verhogen. Natuurlijk moet uw woning hier wel geschikt voor zijn en vereist het een flinke initiële investering, maar in veel gevallen betaalt deze investering zichzelf terug, zowel in woningwaarde als lagere kosten.
Voordelen
- Duurzame energieopwekking
- Verlaging energiekosten
- Gegarandeerd hogere woningwaarde, mede dankzij energielabel
- Kan gebruik maken van subsidies en belastingvoordelen (zie Energiesubsidiewijzer)
Nadelen
- Hoge initiële investering
- Vereist geschikt dak en correcte ligging
- Past qua uitstraling niet bij elke woning of elk pand
3. Vervang uw ketel door een combiketel of warmtepomp
Uw oude cv-ketel vervangen door een nieuwe, efficiëntere combiketel of warmtepomp kan uw energieverbruik aanzienlijk verminderen. Warmtepompen gebruiken de warmte uit de lucht, grond of water om uw woning te verwarmen, wat veel energiezuiniger is dan traditionele verwarmingsmethoden. Zo verlaagt u het Fossiel energieverbruik (EP2) en verhoogt u uw energielabel.
Voordelen
- Direct een hoger energielabel
- Lagere energiekosten
- Minder verbruik fossiele brandstof is voordelig voor het milieu
Nadelen
- Niet elke woning is even geschikt voor een warmtepomp
- Ingrijpende installatie
- Mogelijk afhankelijk van bestaande infrastructuur zoals vloerverwarming
4. Pak uw beglazing en kozijnen aan
Zoals u mogelijk al weet kan het vervangen van enkel glas door HR++ of triple glas een enorm verschil maken in de isolatiewaarde van uw woning. Moderne kozijnen met betere isolatiewaarden zorgen voor een hoger energielabel en hebben daarnaast ook tal van andere voordelen, zoals verhoogde veiligheid, een mooiere uitstraling en meer gebruiksgemak.
Voordelen
- Verhoog direct de score op Energiebehoefte (EP1)
- Tal van bijkomende voordelen: veiligheid, uitstraling, gebruiksgemak, geluidsisolatie
Nadelen
- Hoge kosten
- Ingrijpende verbouwing
- Vereist mogelijk bouwvergunning
- Niet altijd passend bij oudere woningen
5. Dakisolatie, gevel- of spouwmuurisolatie en vloerisolatie
Net zoals bij nieuw dubbele (of driedubbele) beglazing en moderne kozijnen zorgt betere isolatie in uw dak, vloer, gevel of spouwmeer voor minder warmte verlies en een koeler binnenklimaat ‘s zomers. Hierdoor hoeft u ‘s winters minder te stoken (EP1) en heeft u in de warme zomermaanden minder last van de hitte (EP4). Op gebied van isolatie heeft u tal van keuzes, maar over het algemeen heeft dakisolatie heeft grootste effect, gevolgd door gevel- of spouwmuurisolatie en vloerisolatie.
Voordelen
- Grote impact op uw energielabel
- Bespaar significant op energiekosten
- Aangenamer klimaat binnenshuis
- Helpt ook tegen geluidsoverlast
Nadelen
- Relatief hoge kosten
- Mogelijk ingrijpende werkzaamheden
- Vereist in sommige gevallen toestemming VvE (bijvoorbeeld bij energielabel van uw appartement verbeteren)
Advies nodig? Neem contact met ons op
Wilt u de waarde van uw woning verhogen omdat u overweegt deze te verkopen of verhuren? Neem dan gerust vrijblijvend contact met Van Sonsbeeck Makelaars op. Wij zijn werkzaam als aankoopmakelaar en verhuurmakelaar in Arnhem en helpen u graag verder. Ook als woningzoekende kunt u bij ons terecht, bijvoorbeeld om een huis te kopen in Arnhem.
Neem contact met ons op
Van Sonsbeeck makelaars
Telefoon
+31 (0)26 38 28 853
E-mail
info@vansonsbeeckmakelaars.nl
Post/bezoekadres
Sonsbeekweg 28
6814 BC Arnhem
KVK nummer
71776893
Social media
Facebook
Instagram
Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9:00 tot 17:30 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.